• Bekkenfysiotherapie Friesland

Bekkenfysiotherapie

  • Ervaren en betrouwbaar
  • Geregistreerde bekkenfysiotherapeut
  • Drie locaties in Friesland

Behandeling en preventie van klachten

Bekkenfysiotherapie richt zich op de behandeling en preventie van klachten in het gebied van de lage rug en bekken, lage buikorganen en de bekkenbodemspieren. Deze problemen kunnen zowel bij vrouwen, mannen als kinderen voorkomen, ongeacht de leeftijd.

Veel klachten zijn te verhelpen maar mensen hebben vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Schaamte speelt daarbij een rol. Als ze over die schaamte heen stappen, blijkt het leven weer veel prettiger te worden.

De bekkenbodemspieren liggen onderin het bekken en ondersteunen de blaas, darmen, baarmoeder of prostaat. Ze spannen aan om urineverlies of een verzakking tegen te gaan en ontspannen bijvoorbeeld bij toiletbezoek. Daarnaast spelen ze een rol bij seksualiteit en zijn ze belangrijk voor de stabiliteit van het bekken en de lage rug.

Bekkenfysio voor vrouwen Sneek

Achtergrondinformatie

Wanneer er in één van de structuren in het bekken een probleem optreedt kan dit resulteren in klachten op het gebied van plassen, ontlasting of pijn bij het vrijen. Ook lage rug en bekkenpijn kunnen een relatie hebben met bekkenbodemklachten.

De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en hebben een belangrijke functie in het dagelijks bewegen. De problemen ontstaan vaak uit onwetendheid, of door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, soms na blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie of zij hangen samen met zwangerschap of bevalling.

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd door verkeerd gebruik van hun bekkenbodemspieren problemen hebben met zindelijkheid overdag of ‘s nachts. Hoewel minder algemeen bekend kunnen mannen ook problemen ontwikkelen die samenhangen met een niet optimale functie van de bekkenbodem.

Indicaties en klachten

De bekkenfysiotherapeut houdt zich bezig met preventie, voorlichten, coachen, begeleiden en behandelen bij onderstaande indicaties/ klachten:

  • Ongewild verlies van urine of ontlasting
  • Niet te onderdrukken aandrang/veel aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • Het moeilijk kwijt kunnen van urine en/of ontlasting, obstipatie
  • Gevolgen van verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
  • Pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of aan de geslachtsdelen
  • Seksuele problematiek, gerelateerd aan functiestoornissen van de bekkenbodem, zoals pijn bij vrijen, erectie- en orgasme stoornissen
  • Begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied
  • Bekkenpijn en lage rugpijn in de periode rond zwangerschap en bevalling
  • Bekken(bodem)check na de bevalling
  • Bij gezonde zwangeren is de begeleiding met name gericht op preventie van bekkenpijn en bekkenbodemproblematiek
  • Bekkenpijn en lage rugpijn door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling
  • Stuitklachten (NIMOC)

Onderzoek

De bekkenfysiotherapeut gebruikt eventueel de gegevens van de gynaecoloog, uroloog en incontinentieverpleegkundige maar zal vanuit haar eigen specifieke deskundigheid aanvullende vragen hebben. Mogelijk wordt u gevraagd een plas- of ontlastingsdagboek bij te houden om goed zicht te krijgen op de ernst van uw klachten. De bekkenfysiotherapeut geeft voorlichting over de functie van het bekken en de bekkenbodem in relatie tot de klacht waarmee u komt.

Naast het algemeen lichamelijk onderzoek is een geregistreerde bekkenfysiotherapeut bevoegd en getraind in het uitvoeren van een inwendig onderzoek waarbij de functie van het bekken, de bekkenbanden en de bekkenbodemspieren en de ligging van de organen beoordeeld wordt. Afhankelijk van de klacht zal het onderzoek bij vrouwen vaginaal of anaal worden uitgevoerd. Bij mannen is de bekkenbodem alleen via de anus te onderzoeken.

Tijdens het eerste consult worden uw klachten geïnventariseerd en wordt er uitgebreid gevraagd naar uw gewoontes op gebied van plassen en ontlasten. De klacht wordt holistisch benaderd, uitgaande van de filosofie dat het menselijk lichaam moet worden gezien als een geheel.

Inwendig onderzoek en behandeling zal alleen worden toegepast na uw uitdrukkelijke toestemming. Wanneer u bezwaar heeft tegen dit onderzoek kunt u dit kenbaar maken en zal de bekkenfysiotherapeut met u zoeken naar andere (voor u minder belastende) mogelijkheden uw bekken en bekkenbodem te onderzoeken.

Aanvullend onderzoek

Myofeedback is het meten en inzichtelijk maken van spieractiviteit. De meting wordt anaal of vaginaal gedaan, waarbij gebruik wordt gemaakt van de MAPLe® electrode. Met deze probe worden alle spierlagen in de bekkenbodem individueel gemeten en beoordeeld. Meer informatie kunt u vinden op www.novuqare.com

Echografie binnen de bekkenfysiotherapie kan worden gebruikt om de blaasvulling voor en na het plassen in beeld te brengen. Ook kan het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren zichtbaar worden gemaakt. Tevens wordt er gekeken naar de verhouding tussen de verschillende organen en of er sprake is van verzakkingen.

Bij stabiliteitstraining van de rompspieren wordt de laatste jaren veel gebruik gemaakt van echografie. Ook kan er onderzocht worden middels echo of er sprake is van een rectus diastase. Het gebruik van de echo is weinig belastend voor de patiënt, waardoor het zeer geschikt is voor zwangere/ postpartum vrouwen en patiënten met een trauma in het bekkenbodemgebied.

Uroflowmetrie, dis is een apparaat dat de kracht en snelheid van de urinestraal meet en de hoeveelheid urine. Voor dit onderzoek komt u met een volle blaas naar de praktijk en daar plast u op een speciaal daarvoor in de praktijk aanwezige flowmeter op het toilet. Het is belangrijk dat u een zo normaal mogelijke plas kunt doen. Na het plassen kan middels echografie, via de buik gekeken worden of de blaas goed leeg is.

Rectale ballon, deze wordt langzaam met lucht gevuld waarbij gekeken wordt hoe de mogelijkheid tot vulling en het vullingsgevoel van de endeldarm is.
Inwendig onderzoek en behandeling zal alleen worden toegepast na uw uitdrukkelijke toestemming. Wanneer u bezwaar heeft tegen dit onderzoek, kunt u dit kenbaar maken en zal de bekkenfysiotherapeut met u zoeken naar andere (voor u minder belastende) mogelijkheden om uw bekken en bekkenbodem te onderzoeken.

Mariëlle Gielen

Bekkenfysiotherapeut Mariëlle Gielen richt zich op de behandeling en preventie van klachten in het gebied van de lage rug en bekken, lage buikorganen en de bekkenbodemspieren.

Certificeringen

Ik ben geregistreerd Master bekkenfysiotherapeut, lid van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie) en NVFB (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij bekkenproblematiek en pre- en post partum gezondheidszorg).

Kom in contact

Plan direct een intake
Intake plannen >

Geregistreerde bekkenfysiotherapie in Friesland