Contactgegevens
Bekkenfysiotherapie Friesland
Mariëlle Gielen
– Leeuwarden
– Franeker
– Sneek
Jammer genoeg gaat de overgang bij de meeste vrouwen niet zonder slag of stoot. Overgangsklachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen of een gebrek aan energie zijn bekende klachten. Urineverlies en ontlastingsverlies ontstaat vaak tussen het 50-55e levensjaar. Dit komt omdat de productie van bepaalde hormonen, die ook zorgen voor een stevige bekkenbodem, minder worden.
Andere klachten die veel voorkomen zijn regelmatig terugkerende blaasontstekingen, moeizaam plassen, obstipatie en seksuele problemen. De organen die te maken hebben met plassen, ontlasten en seksualiteit kunnen door het ouder worden minder goed functioneren.
De overgang is geen ziekte maar een natuurlijke gebeurtenis in het leven van een vrouw. Eigenlijk zijn er verschillende soorten overgangen/ menopauzes te onderscheiden.
Natuurlijke overgang In de westerse wereld komen de meeste vrouwen tussen de 45 en 55 jaar in een natuurlijke overgang. Sommige vrouwen komen in het begin van de 40 in de overgang, andere pas als ze 60 zijn geweest. De meeste vrouwen maken de overgang en menopauze rond dezelfde leeftijd mee als hun moeders en zussen, dit wijst op een erfelijke factor. Een bekende factor die de overgang beïnvloedt is roken: vrouwen die roken, zelfs als ze al tijden gestopt zijn, kunnen tot wel twee jaar eerder in de overgang raken. Het is nog onduidelijk of de pil ook invloed heeft op de overgang.
Kunstmatige overgang De meeste vrouwen komen op een natuurlijke manier in de overgang. Maar het stoppen van de menstruatie kan ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een operatie aan de eierstokken, chemotherapie of bestralingen. In deze gevallen kom je als vrouw wel in de overgang, dit noemen we een kunstmatige overgang.
Vervroegde overgang De gemiddelde leeftijd om in de overgang te raken ligt rond het 50ste levensjaar. Toch zijn er ook vrouwen die vervroegd in de overgang raken, eind 20 of midden 30. Vaak worden de klachten bij die vrouwen eerst aan een heleboel andere zaken geweten.
Bekkenfysiotherapeut Mariëlle Gielen richt zich op de behandeling en preventie van klachten in het gebied van de lage rug en bekken, lage buikorganen en de bekkenbodemspieren.
Ik ben geregistreerd Master bekkenfysiotherapeut, lid van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie) en NVFB (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij bekkenproblematiek en pre- en post partum gezondheidszorg).
Geregistreerde bekkenfysiotherapie in Friesland