• Bekkenfysiotherapie voor mannen

Prostaatklachten bij mannen

  • Ervaren en betrouwbaar
  • Drie locaties in Friesland
  • Geregistreerde bekkenfysiotherapeut

Prostaat uitgelegd

De prostaat is een klier die zich onder de blaas bevindt en waar het bovenste deel van de plasbuis doorheen loopt. De prostaat produceert vocht dat belangrijk is voor de samenstelling van het zaad. Als de prostaat bij het ouder worden groter wordt, kan deze de plasbuis wat dichtdrukken. Prostaatklachten komen zowel bij jonge als bij oudere mannen voor. Bij de meeste mannen zal er bij het ouder worden een goedaardige prostaatvergroting optreden (BPH).

Hierdoor wordt de plasbuis die door de prostaat heen loopt enigszins nauwer, dit kan het plassen bemoeilijken. Er is dan sprake van een slappere straal en het duurt langer voor de blaas leeg is. Een vergrote prostaat kan blaasirritatie geven. Dit kan zich uiten in aandrangklachten en vaak plassen overdag en/of s ’nachts. Uiteraard is het ook bij goedaardige prostaatvergroting van belang dat men op een juiste manier plast, zodat de bekkenbodemspier niet nog eens een extra belemmering vormt.

Bij een prostaatontsteking kan er sprake zijn van een infectie die wordt veroorzaakt door bacteriën. Een acute prostaatontsteking wordt door de huisarts of specialist behandeld met medicijnen. Chronische prostaatklachten geeft vooral een irritatie van de prostaat en veelal geen bacteriële infectie. Deze irritatie wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van een te gespannen bekkenbodemspier en een verkeerde plastechniek. Een prostaatontsteking of prostaatirritatie geeft pijnklachten. Dit kan gepaard gaan met plasklachten, ontlastingsklachten en seksuele klachten.

Bekkenfysiotherapie uitleg man

Prostaat en operaties

Na een TURP-operatie of als de prostaat operatief is verwijderd (in geval van prostaatkanker) kunnen incontinentie klachten ontstaan bij opstaan, hoesten, sporten en tillen. Ook aandrangklachten komen veel voor. Een deel van het ophoudmechanisme is er namelijk niet meer. De bekkenbodemspier moet een extra inspanning leveren en een nieuw evenwicht vinden. Doel is om de spier door middel van training te verstevigen en goed te leren gebruiken. De bekkenfysiotherapeut leert u de bekkenbodem op de juiste manier te gebruiken gedurende bovengenoemde activiteiten. Daarnaast leert u ook een goed toiletgedrag aan. Dat betekent ontspannen, zonder extra druk te zetten, plassen zodat de blaas optimaal geledigd wordt.

De beste resultaten worden bereikt wanneer de operatie zenuw sparend is geweest en wanneer de bekkenbodemfunctie en het toiletgedrag voor de operatie goed waren. Daarom is het aan te bevelen om al voor de operatie te starten met bekkenfysiotherapie om het werken van de bekkenbodemspieren en het toiletgedrag te optimaliseren. Eerlijkheidshalve dient gezegd te worden dat er ook spontaan herstel van de continentie optreedt maar dat deze met bekkenfysiotherapie eerder bereikt wordt. Ook de ernst van het urineverlies wordt door bekkenfysiotherapie verminderd. Bovendien geven mannen aan dat bekkenfysiotherapie leidt tot een verbetering van de kwaliteit van leven rond de operatie door het bespreekbaar maken van en weken aan deze vervelende gevolgen ervan.

 

Mariëlle Gielen

Bekkenfysiotherapeut Mariëlle Gielen richt zich op de behandeling en preventie van klachten in het gebied van de lage rug en bekken, lage buikorganen en de bekkenbodemspieren.

Certificeringen

Ik ben geregistreerd Master bekkenfysiotherapeut, lid van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie) en NVFB (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij bekkenproblematiek en pre- en post partum gezondheidszorg).

Kom in contact

Plan direct een intake
Intake plannen >

Geregistreerde bekkenfysiotherapie in Friesland