Kinderen vragen om een eigen benaderingswijze. Veel meer dan bij volwassenen is sprake van een voortdurende verandering op basis van groei en ontwikkeling. Om goed inzicht in de klachten te krijgen zal er tijdens de eerste afspraak een intake gesprek plaats vinden.
Vragen over het plassen, poepen, toiletgedrag, eten, drinken, de ontwikkeling en het functioneren van uw kind zijn van belang om duidelijkheid te krijgen over de klachten. De hulpvraag van u en uw kind zijn hierbij belangrijk. Er zal gevraagd worden om vragenlijsten, drink- en vezellijsten in te vullen en een paar dagen plas- of poepdagboekjes bij te houden.
Indien geïndiceerd zal er een lichamelijk onderzoek gedaan worden. Hier wordt op speelse wijze de algemene motoriek, zoals lopen, springen, hinkelen, huppelen etc. en het lichaamsbesef van uw kind beoordeeld. De kinderbekkenfysiotherapeut kan een functieonderzoek van de bekkenbodem zinvol achten.
De manier waarop dat gaat wordt met u besproken. Zo kan uitgezocht worden hoe de bekkenbodemspieren functioneren en of zij goed samenwerken met de blaas en de darmen. Er zal ook gekeken worden naar de manier van ademen en het gebruik van de adem tijdens plassen en poepen.
Uroflowmetrie-onderzoek
Een uroflowmetrie-onderzoek wordt vaak toegepast bij kinderen die problemen hebben met plassen. Door dit onderzoek is het mogelijk om inzicht te krijgen in de manier waarop je kind plast. Bij een uroflowmetrie-onderzoek wordt de kracht van de plas gemeten. Ook wordt gekeken of uw kind druppelend plast of dat er sprake is van één straal. In de computer verschijnt een grafiek die inzicht geeft in de wijze van plassen.
Echo onderzoek
Het echo onderzoek wordt ingezet om te kijken of de blaas leeg is na het uroflowmetrie-onderzoek. Daarnaast kan er ook gekeken worden naar de bekkenbodem en inzicht gegeven worden hoe de bekkenbodem functioneert. Tevens kan er gekeken worden of er een vulling is in het anale kanaal (vulplaats voor de ontlasting).
Na het intakegesprek en het onderzoek zal de kinderbekkenfysiotherapeut beoordelen of zij uw kind kan behandelen en wordt er samen met u en uw kind een behandelplan opgesteld. Ook wordt met u besproken of het nodig is om meerdere deskundigen in te schakelen.
In overleg met de verwijzer, huisarts kan het zinvol zijn om een specialist, continentie verpleegkundige, een diëtiste of een kinderpsycholoog te raadplegen.
Bekkenfysiotherapeut Mariëlle Gielen richt zich op de behandeling en preventie van klachten in het gebied van de lage rug en bekken, lage buikorganen en de bekkenbodemspieren.
Ik ben geregistreerd Master bekkenfysiotherapeut, lid van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie) en NVFB (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij bekkenproblematiek en pre- en post partum gezondheidszorg).
Geregistreerde bekkenfysiotherapie in Friesland