• Bekkenfysiotherapie Friesland

Behandeling

  • Ervaren en betrouwbaar
  • Geregistreerde bekkenfysiotherapeut
  • Drie locaties in Friesland

Behandeling

Na intake en onderzoek wordt de diagnose gesteld, waarna een behandelplan wordt opgesteld. Het doel van de behandeling is het weer zo optimaal mogelijk laten functioneren van de bekkenbodemspier, waardoor de controle over urine, ontlasting en seksualiteit verbetert. U bent zelf degene die de bekkenbodemspier aanstuurt, en u zult dus zelf ook degene zijn die door middel van oefeningen de spierfunctie gaat verbeteren. Dit vereist motivatie en inzet.

Het verbeteren van de functie van de bekkenbodem kost tijd. Slechte gewoontes zijn niet in een week afgeleerd, en goede niet in een week aangeleerd. Over het algemeen is de behandelingsfrequentie laag. Een paar keer eenmaal per week en daarna om de paar weken. Een behandeling kan uit onderstaande onderdelen bestaan.

Uitleg en advies over:

  • Informatie over het ontstaan van je klachten en de gevolgen daarvan
  • Toilethouding en toiletgedrag
  • Hygiëne
  • Voeding en vochtinname
  • Houding, belasting / belastbaarheid
  • Ademhaling en ontspanning
Bekken vrouw uitleg

Behandelmethoden

Oefentherapie

  • Uitleg over de werking, het functioneren en het bewust maken van bekkenbodemspieren
  • Aanleren juist aanspanpatroon maar ook een goede ontspanning van de bekkenbodemspieren
  • Trainen van functie en coördinatie van spieren van bekken, bekkenbodem, buik en lage rug
  • Mobiliseren / stabiliseren van bekken en lage rug
  • Het aanleren van de juiste bekkenbodemactiviteit tijdens alledaagse activiteiten zoals tillen, bukken en dragen.

Myofeedback en elektrostimulatie
Als u geen bewuste controle over de bekkenbodemspieren heeft, dan kan er gebruik worden gemaakt van myofeedback. Middels het in beeld brengen van uw bekkenbodemspieractiviteit op een beeldscherm wordt u bewust gemaakt van wat u met uw bekkenbodemspieren doet en zo kan er op de juiste manier geoefend worden.

Middels elektrostimulatie wordt er een elektrische stimulatie aan de bekkenbodemspieren gegeven. Deze stimulatie, die niet pijnlijk is, zorgt voor versterking van het vermogen van aanspannen van de bekkenbodemspieren en kan zorgen voor ontspanning bij teveel spanning in de bekkenbodem.

Elektrostimulatie kan zo worden toegepast op specifieke probleemgebieden. Ook wordt het gebruikt als pijndemping en bij overactieve blaasklachten.

PTNS
PTNS staat voor Percutane (door de huid heen) Tibial (scheenbeen) Nerve (zenuw) Stimulation (stimulatie). Als er sprake is van een overactieve blaas, d.w.z. dat de blaas veel te snel aandrang aangeeft waardoor je heel vaak en kleine plasjes moet doen, kan er gebruik gemaakt worden van neurostimulatie.

Deze behandeling is bedoeld om minder aandrang tot plassen te krijgen. PTNS is een behandeling waarbij gevoelszenuwen worden geprikkeld met een elektrisch signaal om bepaalde zenuwsystemen indirect te beïnvloeden bij complexe blaasproblemen. Bij PTNS prikkelen we een aantal keren de zenuwen die de blaasfunctie regelen. Door de behandeling kan de activiteit van de blaas veranderen. Hierdoor krijgt u minder aandrang tot plassen. De behandeling is niet pijnlijk.

Diverse trainingen

Rectale ballontraining
Ballontraining kan worden ingezet bij ontlastingsproblemen. Een siliconen ballonnetje wordt anaal ingebracht en kan iets worden opgepompt. De darmvulling wordt zo nagebootst. Er kan hiermee worden getraind op het leren herkennen van vullingsgevoel, het leren herkennen van aandrang, het ophouden van de ontlasting en de juiste manier van ontlasten.

Vaginale ballon en/ of pelotte training
Bij seksuele problemen, zoals pijnklachten tijdens het vrijen (dyspareunie) kan het nuttig zijn te oefenen met de zogenaamde vaginale ballon of pelottes om de toegankelijkheid van de vagina te verbeteren. In de praktijk blijkt dat deze vorm van oefenen effectief is. Ook wanneer u moeite heeft met een gynaecologisch onderzoek, bijvoorbeeld met een speculum (eendebek), is het mogelijk om onder begeleiding van de bekkenfysiotherapeut van tevoren hiermee te oefenen. Oefeningen met de vaginale ballon of pelotte doet u wanneer u al in staat bent de bekkenbodem bewust te ontspannen. Een probe, ballon en pelotte zijn patiëntgebonden, deze wordt alleen door u gebruikt. Hier zijn extra kosten aan verbonden die niet door iedere verzekeraar worden vergoed.

Stuit behandeling

Bij problemen met de stuit wordt de NIMOC methode toegepast. NIMOC is de afkorting van Non-Invasive Mobilization of the Coccyx. Dit betekent een uitwendige behandeling van het os coccygis. In gewoon Nederlands is dit een herstel van de afwijkende stand van het stuitje door een heel milde, uitwendige beweging. De kortdurende mobilisatie wordt in zit uitgevoerd en is bijna nooit pijnlijk of belastend voor de patiënt.

Mariëlle Gielen

Bekkenfysiotherapeut Mariëlle Gielen richt zich op de behandeling en preventie van klachten in het gebied van de lage rug en bekken, lage buikorganen en de bekkenbodemspieren.

Certificeringen

Ik ben geregistreerd Master bekkenfysiotherapeut, lid van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie) en NVFB (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij bekkenproblematiek en pre- en post partum gezondheidszorg).

Kom in contact

Plan direct een intake
Intake plannen >

Geregistreerde bekkenfysiotherapie in Friesland