• Bekkenfysiotherapie voor mannen

Ontlastingsproblemen bij mannen

  • Ervaren en betrouwbaar
  • Geregistreerde bekkenfysiotherapeut
  • Vrijblijvende intake

Klachten bij ontlasting

Veel voorkomende klachten bij ontlastingsproblemen:

  • Verstopping (obstipatie)
  • Ontlasting niet goed in één keer kwijt kunnen
  • Verlies van windjes en/of ontlasting
  • Vaak of voortdurende aandrang om te ontlasten, anale kramp
  • Vaak ontlasten
  • Pijn bij ontlasten
  • Diarree klachten
  • Gevoel van niet kunnen ophouden
  • Ontstaan van aambeien en/of fissuren

Verstopping is vaak het gevolg van verkeerde leef- en eetgewoontes: te weinig lichaamsbeweging, vezelarme voeding en onvoldoende drinken. Meestal gaat het om een combinatie van deze factoren.
U kan harde ontlasting krijgen als u bij aandrang niet meteen naar het toilet gaat maar dit uitstelt. Immers, hoe langer de ontlasting in de endeldarm zit, hoe meer hij uitdroogt. Ga bij aandrang dus altijd direct naar de wc. Of in geval van aambeien: als u bang bent dat het pijn gaat doen, bedenk dat uitstel de ontlasting alleen nog harder, dus pijnlijker maakt.

Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kunnen als bijwerking verstopping geven, zoals kalmerende middelen (tranquillizers, antidepressiva), slaapmiddelen, staalpillen, maar ook het langdurig gebruik van laxeermiddelen.

Bekken onderzoek mannen

Problemen met de stoelgang

Het kan zijn dat u tijdens de stoelgang de bekkenbodemspieren niet voldoende ontspant, zodat u niet volledig uitpoept of de ontlasting afknijpt. Hierdoor raakt de endeldarm niet goed leeg. Dit geeft ophoping naar boven in de dikke darm, waardoor er klachten als een opgeblazen gevoel of buikpijn kunnen ontstaan.

Bij ontlastingsverlies is er vaak een combinatie van factoren die zorgen dat u geen controle meer hebt op het ophouden van uw ontlasting. Eén van de factoren is het onvermogen om de buitenste anale kringspier voldoende aan te spannen. Een andere factor is de consistentie van uw ontlasting, het kan bijvoorbeeld veel dunner zijn dan normaal. Als de ontlasting te dun is, zoals diarree, wordt het heel moeilijk om het op te houden. Onze buitenste kringspier is niet geschikt om waterdunne ontlasting op te houden.

Mogelijke oorzaken ontlastingsproblemen

De kringspier kan beschadigd zijn door verslapping, bijvoorbeeld door het ouder worden of na een operatie in het gebied van de anus. Incontinentie van ontlasting kan ook optreden bij obstipatie. Er kan dan langs de harde ontlasting in de darm dunne ontlasting naar buiten lekken. Er kan ook ontlastingsverlies optreden door het niet goed ledigen van de endeldarm. Daardoor blijft er nog iets achter wat u vervolgens bij de dagelijkse activiteiten verliest zonder dat u het merkt.

De sluitspier van de anus maakt onderdeel uit van de bekkenbodemspier en kan een rol spelen bij ontlastingsklachten. De bekkenbodemspier kan te gespannen of te zwak zijn. Daarnaast kan de bekkenbodemspier mogelijk verkeerd reageren (coördinatiestoornis). Ook kan er een veranderd vullings- en/of aandranggevoel zijn ontstaan van de endeldarm. In de behandeling worden adviezen gegeven over voedingsgewoonten, vochtinname, lichaamsbeweging en toiletgedrag.

Bekkenfysiotherapie bij ontlastingsproblemen

Specifieke oefentherapie richt zich op bewustwording van de bekkenbodemspier en het functioneren hiervan. Verder zal er aandacht worden besteed aan het verbeteren van de bekkenbodemfuncties, zoals kracht, coördinatie, ontspanning en uithoudingsvermogen. Ook kan de mate van vulling en aandrang van de endeldarm worden getraind.

Mariëlle Gielen

Bekkenfysiotherapeut Mariëlle Gielen richt zich op de behandeling en preventie van klachten in het gebied van de lage rug en bekken, lage buikorganen en de bekkenbodemspieren.

Certificeringen

Ik ben geregistreerd Master bekkenfysiotherapeut, lid van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie) en NVFB (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij bekkenproblematiek en pre- en post partum gezondheidszorg).

Kom in contact

Plan een vrijblijvende intake
Plan een intake >

Geregistreerde bekkenfysiotherapie in Friesland