Tijdens het leven van een vrouw hebben allerlei factoren invloed op de bekkenbodemspierfunctie.
Te denken valt aan:
Door al die veranderingen in de bekkenbodem kunnen klachten ontstaan. Sommige factoren zijn beïnvloedbaar, bijvoorbeeld op een juiste manier leren tillen zodat de bekkenbodem niet uitzakt. Op andere factoren heeft u geen invloed. Hormonale veroudering hoort bij het leven.
Urineverlies is een van de belangrijkste klachten bij bekkenbodemproblemen bij vrouwen, hetgeen ze vaak in een sociaal isolement doet belanden: zij durven niet meer te sporten, uit te gaan, te dansen, et cetera. Ze zijn bang dat de omgeving hen zal ruiken, ook al gebruiken ze het beste incontinentiemateriaal. Ook kan incontinentie het seksleven en de nachtrust negatief beïnvloeden. Al met al een probleem dat een grote invloed op de bewegingsvrijheid en het dagelijks leven kan hebben. Veel vrouwen gaan vaak niet of pas als het echt niet meer anders kan naar de dokter.
Hiervoor zijn verschillende redenen aan te wijzen:
Meestal heeft u een duidelijke hoofdklacht. Maar omdat de bekkenbodem als een geheel functioneert, zijn er soms sluipenderwijs allerlei andere symptomen bijgekomen zonder dat u beseft dat het vroeger anders was. Het overgrote deel van de bekken- en bekkenbodemklachten is goed te behandelen, ook op latere leeftijd. Dat betekent dat de klachten ofwel verdwijnen, ofwel verminderen en dat de kwaliteit van leven er sterk op vooruit gaat.
Tijdens de behandeling in mijn praktijk wordt er aandacht besteed aan de totale bekkenbodem, niet alleen aan het meest hinderlijke symptoom.
Bekkenfysiotherapeut Mariëlle Gielen richt zich op de behandeling en preventie van klachten in het gebied van de lage rug en bekken, lage buikorganen en de bekkenbodemspieren.
Ik ben geregistreerd Master bekkenfysiotherapeut, lid van het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie) en NVFB (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij bekkenproblematiek en pre- en post partum gezondheidszorg).
Geregistreerde bekkenfysiotherapie in Friesland